FatScooter - FatBike Elscooter

Vem vill inte glida runt på en elscooter som imponerar på sin omgivning? Med en fatscooter väcker du uppmärksamhet. Den coola retroinspirerade designen och kanske framförallt de maffiga däcken får folk att höja på ögonbynen.
Under de senaste åren har fatscootern fått allt fler anhängare. Detta inte bara på grund av dess häftiga utseende. Den är generellt energieffektiv och enkel att köra. De feta däcken gör även att fatscootern har bra vägegenskaper.
Jämför man med vanliga elscootrar så har Fatbike bredare däck som ger bättre marktäckning. Det resulterar i bättre dragningskraft, vilket i sin tur gör det möjligt att köra sin elscooter i lite tuffare terräng - Snö, sand och regniga gator är inget problem.

Varför ska jag ha en FatBike?

 • Fatbike ger dig frihet

  De feta däcken gör att du kan ta dig fram på såväl släta vägar som ojäma stigar. Du kan även åka på snö, sand, grus och andra mjuka underlag.

  Många användningsområden

  En elscooter fatbike med breda maffiga hjul har många olika användningsområden. Du kan ha den bara för att den är tuff och rolig att köra, för att pendla till och från jobbet eller för att det helt enkelt är ett miljövänligt transportalternativ. Inom turistnäringen används den flitigt för sightseeingturer eller som uthyrningsobjekt om du vill utforska en ny stad på egen hand.

 • Ett coolt alternativ till moped

  En Fatbike – eller Fatscooter om man föredrar det – är coolare än en moppe och kan många gånger fylla samma funktion. Den avslappnade körstilen du får på en fatscooter gör att du enkelt klarar av lite längre färder.

  Kör med stil

  Fatbiken skiljer sig från andra elscootrar. Här sitter du lite lägre och tillbakalutad. Det ger en skön och avslappnad körstil som påminner om den motorcyklister som kör Harleys eller andra choppers. En fatscooter kallas ibland även för elchopper.

Fatbike scooters

Fatscooter vs. Elscooter

 • Åker du runt på en fatbike kan du sitta. Den är bekvämare och mer åldersanpassade än vanliga elscootrar. Fatbiken är mer som en moped eller en motorcykel - det är definitivt mer glidarhoj än vad den vanliga normalhjulade elscootern är.

  De feta hjulen på en fatscooter gör den mindre känslig för potthål och ojämna underlag. Med en fatbike är det också enklare att ta sig av trottoarer och cykelvägar. Trottoarkanter är inte den vanliga elscooterns bästa vänner.

 • En vanlig elscooter har dock några fördelar... Den är mindre och smidigare. Den är även lättare att parkera och den går att bära med sig om man så önskar. Den vanliga scootern har batterier som räcker längre. Detta på grund av att den är lättare och har smalare däck som ger mindre asfalstsfriktion.

  Både fatscootern och den vanliga elscootern kan med fördel användas både för nöjes skull och som transportmedel. Så ur det perspektivet är de väldigt lika.

Kort om FatBikes

 • Den mest signifikanta detaljen i fatscooterns design är dess kaxigt breda däck. En vanligt förekommande storlek på dessa är 18″ med en bredd på runt 24 cm.

  Det höga styret bidrar scooterns unika design.

  Fatbiken har en sadel för en eller två personer beroende på modell.

  De flesta modellerna har en motoreffekt mellan 1000-2000 W och kan komma upp i hastigheter uppemot 40-50 km/h.

  Maxlasten är hög. En fatbike klara oftast vikter runt 200 kg. Man ska dock komma i håg att ju mer man väger, desto lägre blir blir den genomsnittliga hastigheten.

 • En fatbike väger de flesta fall runt 60 kg.

  Batteriet i scootern är vanligtvis ett 60 V litiumbatteri som tar mellan 5-8 timmar att ladda fullt.

  Sträckan du kan köra på en laddning beror givetvis på din modell av elscooter och dess batterikapacitet. Det är dock inte ovanligt att man kan komma upp till 4 mil på en laddning. Körsträckan påverkas även av yttre faktorer som exempelvis användarens vikt, körstil, däcktryck, utomhustemperatur, batteriets kondition, underlag och terrängens lutning.

Vad är en fatbike?

En fatbike elscooter – eller fatscooter om man så vill – är en elektrisk scooter som har lånat sin design från klassiska motorcyklar. I stället för att köra på bensin använder den el som bränsle. Det finns många typer av elektriska fatbikes med olika hjulstorlekar. De flesta av dem levereras dock med extremt feta hjul.

De breda däcken gör att scootern får en stor kontaktyta med marken den åker på – det gör att den får bättre stabilitet än en scooter med normalstora däck. Dessutom blir väghållningen bättre när man kör på våta underlag.

Varför ska jag köpa en Fat scooter

Vad skiljer det här åkdonet från en vanlig scooter och varför ska du köpa en? Till att börja med så har fatbike scootern en sadel – det gör den bekvämare att köra, speciellt om du ska åka längre distanser. Den egenskapen gör den även mer lämplig för äldre personer med svaga ben.

De breda däcken minskar markant risken att råka ut för en olycka på grund av potthål och andra ojämnheter på vägarna

Fatscootern har många namn

Fatscootern är en populär produkt med ungefär lika många namn som det finns modeller. Några av dessa är Fatbike, Fatboy, Harley Scooter, Fatglider, Fat Tire Scooter och Fatscooter.

Inget dyrt bränsle

Din elektriska fatbike behöver inte något dyrt bränsle för att fungera. De drivs av kraftfulla litiumbatterier med lång hållbarhet. När du har köpt dig din fatbike tillkommer inga andra kostnader än den hushållsel som krävs för att ladda batteriet.

Lättanvänd

Elektriska scootrar är inte utrustade med massa onödiga och krångliga finesser. De funktioner som finns och behövs lär du dig oftast att hantera redan under första dagen.

Minimal miljöpåverkan

Då en fatscootern är eldriven bidrar den, liksom andra elfordon till mindre miljöutsläpp jämfört med bensin- och dieseldrivna scootrar och mopeder.

Skonsam för ryggen

Sittställningen på en fatscooter har klara ergonomiska fördelar jämfört med andra elscootrar och en hel del mopeder. Då sitthöjden är låg och styret högt förblir ryggen rak under åkturen. Det minskar slitaget på ryggen – speciellt om du använder din fatscooter ofta och länge.

Tänk på säkerheten

Om du köper dig en fatscooter som ska användas ute i trafik och på vanliga cykelvägar bör du ägna en tanke på säkerheten. Bromsar har en tydlig och avgörande roll för din och dina medtrafikanters säkerhet. Hydrauliska skivbromsar är ett måste för optimal stoppkraft. Bromsljus är inte heller så dumt för att förhindra att någon cyklist, mopedist eller annan trafikant kör in i dig bakifrån. En bra hjälm rekommenderas.

Vad säger lagen? Eldrivna enpersonsfordon - EPF - klassas idag som cykel enligt lag (2001:559) om vägdefinitioner, under förutsättning att de uppfyller följande definition: Ett eldrivet fordon utan tramp- och vevanordning som är inrättat huvudsakligen för befordran av en person, inrättat för att föras av den åkande och konstruerat för en hastighet av högst 20 km/h och som antingen har en elmotor vars kontinuerliga märkeffekt inte överstiger 250 watt eller som är självbalanserande. EPF är i huvudsak avsedda för gång- och cykelbanor. På samma sätt som cyklar ska EPF framföras på höger sida av körbanan. Om det finns en cykelbana, ska den också användas i normala fall. Om det är lämpligare med tanke på färdmålet får EPF framföras på körbanan, även om det finns en intilliggande cykelbana8. EPF som går snabbare än 20 km/h får inte framföras i trafiken, utan endast inom inhägnat område. Dessa klassas inte som cykel, utan som övriga fordon. De tekniska kraven för EPF är samma som för cykel enligt Transportsstyrelsens ”föreskrift om cyklar, hästfordon och sparkstöttingar” (2010:144). Detta innebär bland annat att fordonet ska vara utrustat med reflexer framtill, baktill samt på sidorna och belysning fram- och baktill vid färd i mörker. Fordonet ska vidare ha ringklocka eller annan ljudsignalanordning som kan avge varningssignal. Varningssignalen behöver dock inte vara monterad på själva fordonet, utan kan exempelvis hållas i handen av föraren. Hjälmkrav gäller, liksom för cykel, för barn under 15 år. Observera att det är lagligt att sälja fordon som inte uppfyller kraven.

Fatbikes

En cykel som lockar fram äventyraren i dig. En fat bike är rolig att äga. Den är lättcyklad och bekväm samtidigt som den ger dig möjligheten att åka i terräng som du vanligtvis inte cyklar i.

Cykeln är mångsidig och de breda däcken gör det möjligt att åka på de flesta underlag. Många fat bike-ägare använder sin cykel året om och låter den fungera som både mountainbike och som vanlig cykel man tar till jobbet eller skolan. Den fungerar utmärkt som pendlingscykel – speciellt på vintern då många av de cyklar med smala eller normaltjocka däck har svårt att ta sig fram.

Gå till avdelningen för Fatbikes »

Fatscooters

Är du på jakt efter en elscooter som är bekväm att köra och sticker ut mängden. Då kan definitivt en fatscooter vara något för dig. Med sitt höga styre och sköna sadel glider du runt som en kung. Det är dock inte bara den retroinspirerade designen som gör fatscootern till ett bra val av fordon. De breda däcken gör det möjligt att köra i de flesta typer av terräng. De feta hjulen har en stor kontaktyta med marken, vilket gör den stabil och säker att köra.

Gå till avdelningen för Fatscooters »

FatBikes.se

FatBikes.se är en sajt helt dedikerad till tvåhjulingar med feta däck. Här hittar du information om både cyklar och elscootrar.  Även om de två olika varianterna av skiljer sig en hel från varandra, både utseendemässigt och ur användarperspektiv, så är båda riktigt coola åkdon med häftiga vägegenskaper.